Perinnehoidot

Kalevalainen jäsenkorjaus

Nikamien, nivelten ja lihasten käsittelijöiden ammattikunta on laajentunut ja parantajat ovat kehittäneet erilaisia oppisuuntia. Nikamien lukkotilojen aukaisijat eli niksauttajat lienevät niitä alkuperäisimpiä nikamankäsittelijöitä. Kehon virheasentojen korjaamiseen perustuvista parannusmenetelmistä kokonaisvaltaisin on tieteellisesti tutkittu kalevalainen jäsenkorjaus. Kalevalaisella jäsenkorjauksella saadaan erinomaisia tuloksia tuki-ja liikuntaelinongelmissa kaikenikäisillä. Jäsenkorjauksella voidaan hoitaa esimerkiksi vauvojen koliikkia ja välttyä jopa leikkauksilta.

Sauna

Sauna on yksi vanhimmista sydänkuolleisuutta vähentävistä perinteistä. Saunan lämpö rentouttaa lihaksia ja rentouttavuutensa ansiosta se toimii myös mm. kivunhoitona. Saunomisella on myönteisiä vaikutuksia monien sairauksien hoidossa. Tutkimuksissa on todettu, että saunalta vaaditaan tiettyjä ominaisuuksia, kun siitä halutaan saada parhaat mahdolliset terveyshyödyt irti.

Kasvilääkintä ja ravinto

Kasveilla on aina ollut merkittävä vaikutus ihmisen elintoiminnoille. Kasvien merkitys ravintona ja rohdoksina aletaan pikkuhiljaa muistaa uudelleen. Monilla luonnossamme kasvavilla kasveilla on lääkinnällisiä ominaisuuksia ja niitä on käytetty kautta aikojen – välillä enemmän ja välillä vähemmän. Laadukas suomalainen vesi on kautta aikain ollut yksi terveyden tärkeimmistä tukipilareista. Väärä ravinto voi sairastuttaa ja oikea ravinto parantaa ihmisen.

Kuppaus

Ennen vanhaan kupparieukot kiersivät talosta taloon ja kylästä kylään hoitamassa ihmisiä. Keväällä ja raskaiden syystöiden jälkeen kuppautettiin. Taloon saattoi tulla talonväen lisäksi muitakin kupattavia, kun kuppari kerran oli talossa ja sauna lämpimänä. Nykyisin kuppausta käytetään niska-hartiaseudun sekä selän ja raajojen jännitystilojen laukaisemiseen. Sen on todettu auttavan mm. migreeniin, jännityspäänsärkyyn, korkeaan verenpaineeseen ja astmaoireisiin.  Sitä käytetään myös ennaltaehkäisevänä hoitona. Kuppaus on maailmalla  nykyisin muodikasta, koska esimerkiksi amerikkalaiset ja kiinalaiset huippu-urheilijat käyttävät kuivakuppausta suoritusten parantamiseen.