Sauna

Monien kansojen kulttuuriin on liittynyt saunominen tai ainakin kylpeminen. Vanhin kirjallinen kuvaus on luultavasti Herodotoksen teoksessa noin 2500 vuoden takaa. Hän mainitsee skyyttien (eräiden tulkintojen mukaan meidän?) saunovan. Maxeniuksen väitöskirjassa vuodelta 1733 mainitaan saunan edullinen vaikutus kivun hoidossa ensimmäisen kerran väitöskirjatasolla Suomessa.

Suomalainenkin sauna on periteisesti pyhä paikka, jossa saunassa rauhoitutaan puhdistumisen ohella. Sauna on ollut suomalaisessa maaseutukulttuurissa paikka sekä syntymälle että kuolemalle. Saunassa hoidettiin synnytykset ja vastasyntyneen ensimmäinen pesu. Sinne toisaalta vietiin myös kuolleiden ruumiit pestäväksi.

Sauna on ollut perinteinen parannuskeino tai osa hoitoa hyvin moniin erilaisiin sairauksiin. Vanhan sanonnan mukaan, jos ei sauna, terva ja viina auta, on tauti kuolemaksi. Saunassa on parannettu sairaita: kupattu, isketty verta, annettu hierontaa ja oiottu jäseniä. Saunaa käytetään edelleen esimerkiksi vilustumisen hoitoon ja ehkäisyyn.

Lämpö panee hikoilemaan. Hikoilu auttaa säilyttämään kohtuullisen lämpötilan, koska hien haihduttaminen sitoo lämpöä ja jäähdyttää ihoa. Ihoverisuonisto avautuu ja verenkierto vilkastuu, mutta verenpaine ei juuri nouse, vaikka sydämen lyönnit taajenevatkin, koska verisuonisto avautuu myös iholla. Saunassa kehon ydinlämpötila nousee hyvin vähän.

Ihmisen ihon kautta poistuu lepotilassakin hikeä noin puoli litraa vuorokaudessa. Hien koostumus muistuttaa virtsan koostumusta. Erittyvä hiki tuoksuu.

Ihminen tarvitsee rauhoittavia hetkiä nykyisen kiireisen ja usein ahdistavan työelämän vastapainoksi. Kiireisen elämänmenon psyykkinen kuorma nostaa lihasjännitystä siinä missä fyysinenkin. Psyykkisen kuorman haittana on se, että se aiheuttaa pitkäkestoisen staattisen lihasjännityksen. Tämä vaikeuttaa virtausta ääreisverenkierrossa, nostaa verenpainetta ja lisää sydämen työtaakkaa.

Saunaa ja muuta lämpöhoitoa on pidetty pitkään terveellisenä pienten vaivojen hoitoon.

Näyttää siltä, että saunojan iho ei kuivu niin helposti kuin saunaa välttävän iho. Tiheä saunominen helpottaa myös ihosairauksia kuten psoriaasia.

 • Saunominen laskee verenpainetta ja verisuonten kalkkeutumista
 • Verenkierto paranee. Vaikuttaa ikäihmisten ääreisverenkiertoon niin, että viileässä ei

   palele niin herkästi.

 • Helpottaa sydämen vajaatoiminnasta kärsiviä
 • Astmaoireet helpottuvat
 • Saunominen rentouttaa
 • Helpottaa nivelkipuisten ja reumapotilaisen oireita ja etenkin fibromyalgiaan liittyvää  kipua
 • Insuliinin imeytyminen voi nopeutua ja kehosta poistuu keskimäärin 0,5 litraa nestettä.

Itä-Suomen yliopistossa on valmistunut kansainvälisestäkin kiinnostusta herättänyt tutkimus, jossa voitiin osoittaa saunomisen laskeneen kuolleisuutta merkittävästi. Saunominen on hyväksi miesten sydämelle, toteaa kardiologian eli sydäntautiopin erikoislääkäri Jari A. Laukkanen itäsuomalaisista miehistä.

Em. prof. Tuohimaa korostaa saunan pyhyyden merkitystä aikojen saatossa ja sitä tulisi edelleen korostaa. Sauna koetaankin rentouttavuutensa merkityksestä mielenrauhan eheyttäjänä. Hän toteaa myös, että punahehkuisista metalleista lähtee saunottaessa positiivisia ioneja, joita ei koeta terveyden ja rentouttavuuden kannalta hyväksi. Kivistä puolestaan tulee negatiivisia ioneja ja lämpö tulee infrapunasäteinä, joka koetaan miellyttävänä ja, johon terveysvaikutukset perustuvat.  Sen vuoksi savusaunan löylyt antavat saunojalleen ainutlaatuisen kokemuksen.

Alkoholi, sauna ja uinti vaaraksi

 • Ateria avaa suoliston verisuonet – veri suolistossa
 • Sauna avaa ihoverisuonet
 • Uinti avaa lihasten verisuonet
 • Kylmä vesi hidastaa sydämen lyöntitiheyttä, jolloin aivot saavat liian vähän verta (happea)
 • Älä ui kylmässä vedessä jos olet huonovointinen
 • Alkoholi kadottaa järjen hitusetkin

Varottava:

 • heti saunasta tulon jälkeen ei ole syytä sukeltaa, koska hengityselinten toiminta ei silloin vielä ole tahdosta riippuvainen.
 • Kuumasta saunasta siirtyminen kylmään veteen on kova koettelemus verenkierron   säätelyjärjestelmälle, koska saunan lämpö on avannut ihon verenkierron ja kylmään veteen siirtyminen laukaisee nopean verisuonien supistumisen ja sydämen lyönnit harvenevat.

Virolaisten savusauna Unescon ihmiskunnan aineettoman maailmanperinnön luetteloon.

Sauna on ollut merkittävässä roolissa märkäkuppauksen säilymisessä Suomessa. Lämmön ansiosta sauna on ollut hygieeninen paikka. E. Pelkosen väitöskirjassa on tuotu esille, kuinka Suomessa lapsikuolleisuus oli vähäisempää kuin Euroopassa – lapset kun synnytettiin saunassa.